Na Slovensku dominujú
a pritom sa ľahko žujú.
Nepotrebuješ k nim hrušky,
ľahko pripravíš halušky.
Netreba ani mäso z býka,
zasýtia aj Jánošíka.
Bez väčšieho rešpektu,
prejdem teraz k receptu.
Najprv priprav hutné cesto,
nech nasýtiš celé mesto.
Nestačia zemiaky a múka,
troška soli tiež sa núka.
Nemusíš sa veľmi rúhať,
keď zemiaky budeš strúhať.
Múku a soľ ku nim dosyp,
vareškou sa v mase porýp.
Už chceš vychutnávať hody?
Hoď halušky do vriacej vody.
Predstav si, že dali ti košom,
pomôž im do vody nožom.
Prehltnúť už môžeš slinu,
keď vyplávajú na hladinu.
Cez sitko ich stačí scediť,
nemusíš po nich potom sliediť.
Bryndzu nezabudni vmiešať,
žalúdok ti bude plesať.
Spomeň si aj na svinku,
keď dáš k haluškám slaninku.